Användning av tvättnötter

Tvättnötternas rengörande egenskaper kan utnyttjas till både hand- och maskintvättning av kläder samt rengöring av ytor ute och inne. Här får du reda på hur man gör:

Maskintvätt med tvättnötter

Vill du använda tvättnötter istället för vanligt tvätt- och sköljmedel, ta cirka 4 – 6 tvättnötter och lägg dem i en liten tvättpåse eller en hopknuten strumpa. Hur många nötter du bör använda beror på hur smutsig tvätten är. Lägg sedan in knytet tillsammans med tvätten i maskinen. Kör maskinen på ditt valda program som vanligt. Du behöver inte heller något sköljmedel, eftersom nötterna dessutom ska göra tvätten naturligt mjuk. Som tvättmedel används det helst 30-95 grader för att fungera bäst.

Tvättnötterna är fria från blekmedel så vid vit tvätt kan du om du vill använda dig av naturlig blekning. Det kan vara till exempel genom att tillsätta bakpulver eller att hänga ut
tvätten i solen för naturlig blekning. Vill du ha doft på kläderna kan en eterisk olja hällas i sköljmedelsfacket.

Vid svårare fläckar kan det behövas en fläcklösare, som till exempel tvättvål eller galltvål.

Tvättnötterna kan användas flera gånger, tills dess att de är mjuka och skalet inte längre är glansigt. Då är saponinet slut i nöten och tvättkraften likaså. De brukar generellt kunna användas tre till fem gånger.

Tvätta för hand med tvättnötter

Lägg några tvättnötter i en balja med vatten och lägg i de plagg som skall tvättas. Låt stå
några timmar, till exempel över natten och tvätta sedan som vanligt.

Tvätta med flytande rengöringsmedel

Koka upp  fem deciliter vatten och Lägg i cirka 50 gram nötter som du krossat i en mortel eller nötknäckare. Låt stå under lock i minst 10 min. Sila den avkylda vätskan i en flaska och förvara i kylskåp. Flytande rengöringsmedel kan användas i till exempel en sprayflaska som allrengöringsmedel och förvaras i kylskåp cirka tre månader. Du kan bland annat använda det till kök, badrum och övriga tvättbara ytor. Medlet som bildas lämnar en tunn skyddande hinna likt såpa.

Tvättnötter kan även användas:

  • Som ett biologiskt bekämpningsmedel mot insekter istället för såpa.
  • Till bad och schamponering av människor och husdjur.
  • Till att ge glans till guld och silversmycken. Det skyddar även mot oxidation.
  • Som biltvätt då det ger det samma effekt som en vaxning, det vill säga att vattnet lättare rinner av.